Un nou studiu realizat de Harvard arată că biroulrile în plan deschis sunt o sursă de stres, conflict, urmata de scaderea colaborarii față în față. De ani de zile, companiile de tehnologie au susținut că, în ciuda plângerii angajaților cu privire la confidențialitate, birourile în plan deschis au un mare avantaj- stimulează angajații să interacționeze mai mult, generând idei proaspete și intensificând colaborarea.
Este o poveste convingătoare (care, de asemenea, pare mai frumoasă ca o justificare decât costurile imobilelor mai mici), dar mulți oameni care au încercat să vorbească cu un coleg într-un birou larg deschis și prea liniștit au fost priviti suspicios.
Acum, știința și-a susținut curajul. Dacă ați simțit mult timp că birourile în plan deschis au fost un dezavantaj, un nou studiu al lui Harvard vă dovedește că aveți dreptate de-a lungul vieții..
Mai multe e-mailuri, mai puțin conversație.
Designul cercetării a fost simplu, dar incredibil de inteligent. Au studiat două companii Fortune 500 care intenționează să facă o trecere la birouri în plan deschis și să compare modul în care angajații interacționează atât înainte, cât și după proiectarea noului birou.
Pentru a face acest lucru, cercetătorii de la Harvard, Ethan Bernstein și Stephen Turban, aveau 150 de angajați care purtau o insigna sociometrică. Timp de trei săptămâni înainte și după reproiectare, au fost înregistrate mișcările purtătorilor, locația, postura și, prin intermediul senzorilor infraroșii și sunetului, fiecare conversație cu colegii. Cercetatorii au revizuit, de asemenea, numarul de mesaje text si subiecte de e-mail trimis in timpul perioadei de testare.
Rezultatele au fost publicate în revista Philosophical Transactions a Societății Regale B. Ce au arătat? Pe scurt, pe măsură ce zidurile au coborât, la fel și numărul interacțiunilor dintre colegi. În același timp, numărul de e-mailuri și mesaje text a crescut.
„În general, timpul față-în-față a scăzut cu aproximativ 70% în rândul angajaților participanți, în medie, cu utilizarea de e-mail în creștere cu 22-25% (în funcție de metoda de estimare utilizată)”, spune British Psychological Society Research Digest blog, însumând rezultatele.
Pe blogul său, profesorul de informatică și autorul Deep Work, Cal Newport, au pus acele procente în perspectivă uimitoare. „Pentru a face aceste cifre concrete: În cele 15 zile înainte de reproiectarea biroului, participanții au acumulat o medie de aproximativ 5,8 ore de interacțiune față-în-față pe persoană pe zi. După trecerea la aspectul deschis, aceiași participanți au scăzut în jur 1,7 ore de interacțiune față-în-față pe zi „, scrie el. Asta e o colaborare uimitoare de patru ore pe zi.
Poate că birourile în plan deschis elimină intimitatea necesară pentru slăbire, împingând oamenii să vorbească mai puțin frecvent, dar mai substanțial. Frumoasa incercare, dar datele au arătat că nu numai cantitatea de colaborare a scăzut, ci și calitatea.